ЗАПИТАЙТЕ У БАТЮШКИ…
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Останні новини

  • ЛІТО У РОЗПАЛІ. У ПРЯМОМУ СЕНСІ
    5 червня о 22 год. 15 хв. на приватній земельній ділянці в селі Новоселівці Бреусівської сільської ради виникла пожежа, вогнем знищено тюк цьогорічного лугового сіна масою близько 300 кг.
  • ШАР-ГОРА: ВТРИМАТИ МАРКУ
    Минулої суботи на Шар-горі у Приліпці традиційно пройшло обласне свято «Козацької слави цілюще джерело», що знову зібрало сотні гостей і дало привід ділитися враженнями протягом не одного дня. Як і в минулі роки, повсюди кипіла жвава торгівля, звучала народна пісня. Почесні гості свята на чолі з легендарним «Яковом Остряницею» пройшли колоною і поклали квіти до пам’ятного знаку на честь древньої  Говтви та її славних козаків.  Після офіційних привітань перед глядачами виступали артисти Полтавської обласної філармонії та фольклорні колективи. «Цвяхом програми» стала історична реконструкція бою, підготовлена сучасним козацтвом. Навколо було барвисто від вишиванок, рушників, сувенірів, картин; гамірно від звуків різноманітної музики,...
  • СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО ДАЄ НОВІ РЕЗУЛЬТАТИ
    Нещодавно комунальне господарство Козельщинської об’єднаної територіальної громади поповнилося новою технікою — трактором «Беларус» вартістю понад півмільйона гривень.

ЗАПИТАЙТЕ У БАТЮШКИ…

батюшкаНа запитання наших читачів стосовно православ’я або взагалі віри в Бога  і пов’язаних із цим життєвих ситуацій відповідає клірик Козельщинського Різдва Пресвятої Богородиці  монастиря протоієрей Костянтин Бондаренко.

— Незабаром Великдень, а за ним і Проводи. Підкажіть, будь ласка, чи можна брати дитину (1 рік) на кладовище до покійних родичів?
— Ви знаєте, у зв'язку з кладовищем існує безліч забобонів, тому я скажу спершу загалом: кладовище — це просто одне з місць на землі, але таке, де лежать тіла наших покійних родичів. Це все, у чому полягає певна його специфіка; все інше навколо — це домисли, містифікації, загалом, зайві речі. Тому дитину можна брати на кладовище, як і у будь-яке інше місце. Поміркуйте просто, чи зручно вам із нею буде там, або ж краще буде дитину залишити з кимось удома, щоб, наприклад, на неї не відволікатися або маля не дуже втомилося від поїздки. Тобто ніяких містичних причин тут немає, тільки суто практичні.

— Що означають кольори церковних куполів? Якось почула від родичів, які самі родом із заходу України, що кольори різняться залежно від приналежності церкви.
— Колір куполу дійсно важливий у символіці храму.
Золото — символ небесної слави. Золоті куполи були на головних храмах та храмах, присвячених Христу і дванадесяті свята.
Куполи сині з зірками увінчують храми, присвячені Богородиці, бо зірка нагадує про народження Христа від Діви Марії.
Троїцькі храми мали зелені куполи, тому що зелений — колір Святого Духа.
Храми, присвячені святим, часто увінчані зеленими або срібними куполами.
У монастирях зустрічаються чорні куполи — це колір чернецтва.
Кількість куполів на храмах символічна: 1 — символізує Єдиного Бога, 3 — Святу Трійцю, 5 — Спаситель і чотири євангелісти, 7 — сім таїнств Церкви, 9 — за кількістю янгольських чинів,13 — Спаситель і дванадцять апостолів, 33 — за числом років земного життя Спасителя.

— Вирішили посвятити своє житло. Домовилися з батюшкою про певне число. Але у той день у святого отця не вийшло приїхати, тож ми перенесли цю подію. І знову якісь проблеми змусили перенести освячення на іншу дату. Якраз у цей день, коли вдруге перенесли, у дитини зламався хрестик. Я аж розплакалася. Наступного дня я одразу ж пішла до церкви, де придбала дитині інший хрестик. І будинок ми врешті таки посвятили. Але на душі неспокійно: чула, що це не до добра. Чи це правда? І що мені робити з цим поламаним хрестиком?
— Стосовно хрестика, ви можете принести його у храм, там знають що з ним зробити. А щодо іншого, на землі всі ми повинні терпіти різного роду скорботи, як і говорить Господь: «У світі будете мати скорботу, але мужайтеся: Я переміг світ» (Ін. 16:33). Що це означає? Це означає, що скорботи у кожного християнина повинні бути обов'язково, але не можна впадати у відчай, треба приймати їх спокійно і сподіватися на Божу допомогу. Скорботи відривають нас від землі, ведуть до Бога: недарма кажуть: як тривога, то до Бога. Ми наче діти. От пішла дитина з батьками погуляти; доки гралася поряд, усе було добре, потім втекла і на неї засичали гуси, налякали... Дитина плаче, біжить назад до батьків, у яких шукає захисту... Так і людина — коли грішить, віддаляється від Бога, а спіткає біда – здається, що земля йде з-під ніг. Що робити? Біжить до церкви: «Господи, допоможи!». І тому, якщо ви будете з Богом, нічого не потрібно остерігатись.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Оголошення

Реклама

ЛОГОТИПчик

Погода

Новини в Україні

Канал не знайдено

Статистика

Сьогодні
Вчора
За тиждень
Минулий тиждень
Місяць
Минулий
За всі дні
161
1801
5450
13924
31483
114877
1479892

Прогноз
1824

12.20%
5.86%
14.67%
0.52%
0.39%
66.36%
Online (15 minutes ago):50
50 guests
no members

Ваш IP:54.224.103.239