БОРЩ — УСЬОМУ ГОЛОВА, А ВАРЕНИКИ — БОЖІ ХВАЛЕНИКИ
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Останні новини

  • «А й справдI, воно менI нужне?..»
    На хуторі Худенках, де пройшло моє дитинство, було у кінці 50-х років минулого століття щось трохи більше двох десятків осель. Жили тут дві багатодітні сім’ї — по семеро і більше дітей. Усі вони зростали, як правило, працьовитими, уміли постояти за себе. «Зірок» у науках не знімали, але лайливими були — до неможливості. Ми, інші хутірські діти, з самого малечку пізнавали від них новий курс наук зі вживання… матюків та й, що гріха таїти, інших «заборонених» речей.
  • Який домисел? Це ж брехня!..
    Це було у 80-і роки минулого століття. Я працював тоді власкором «Кіровоградської правди». Якось прибув у відрядження в один із районів області. За звичаєм, перш за все, завітав до колег у редакцію районної газети, де редактором віднедавна працював мій однокашник по Київському університету Толя.Не встиг ступити на поріг редакції, як назустріч стрімко вибігає явно розгніваний літній чоловік з буйною сивою шевелюрою.— Ідіоти, писаки хренові, матір вашу! — репетує дядько, вже простуючи по вулиці. — Морди б вам понабивати за таку писанину!..Заходжу в кабінет до редактора.
  • Приколи, притчі, побрехеньки від Костянтина Тараненка
    Від автора:Ось і знову, шановні читачі, ми зустрічаємося з вами у нашому жвавому, непересічному і такому «смачному» «Веселому варенику»!Звичайно, не винайду велосипеда і не відкрию Америку, коли згадаю, до певної міри, банальну, але таку живучу, як українці за вибриків різних режимів, істину: народ живе до того часу, доки уміє сміятися над собою.Отже, до вашої уваги — чергова пригорща приколів, притч і побрехеньок, почутих, записаних та пережитих у різні часи і періоди мого життя. Якщо до вподоби — смійтеся на здоров’я, а ні — вибачте. Як зумів, так і написав. З повагою і до нових зустрічей! Назавжди ваш — К.Т.

БОРЩ — УСЬОМУ ГОЛОВА, А ВАРЕНИКИ — БОЖІ ХВАЛЕНИКИ

колонка редактора для сайтуЙорданія розірвала дипломатичні відносини з Північною Кореєю. Киргизстан хоче розплачуватися криптовалютою при держзакупівлях. Україна стала членом конвенції ПанЄвроМед, що допоможе збільшити експорт до Євросоюзу. На аукціоні Sotheby’s у Гонконзі за рекордні 299 тис. доларів продана пляшка японського віскі. У США молодята зареєстрували шлюб у вбиральні суду. В Італії кіт на прізвисько Джеррі успадкував від своєї господині 30 тис. євро…

Як бачимо, світ щодня підносить нам масу як серйозних, так і курйозних новин, а також інформує про якесь свято, чудне й не дуже. Наприклад, сьогодні минає 125 років від дня народження… стриптизу. Саме 9 лютого 1893 року у відомому паризькому кабаре «Мулен Руж» танцівниця вперше скинула з себе увесь одяг під час танцю перед публікою. Також цього дня свою появу на світ відзначає волейбол. У 1895 році викладач фізкультури з штату Массачусетс Вільям Морган, якого вважають засновником гри, уперше повісив сітку на висоті 1,97 метра і його учні почали перекидати через неї м'яч.
А ще, уявіть собі, існує море різних свят страв, продуктів і напоїв. Сьогодні, наприклад, у Великобританії — Національний день бублика. 9 лютого гурмани також святкують міжнародний день піци. Виявляється, нинішнє національне блюдо Італії — піца — вперше з'явилося у Давній Греції. Тоді вона являла собою великий круглий і плоский хліб, щедро змащений маслом, із травами й усілякими наїдками. До речі, не так давно (ми писали про це торік) традиція приготування неаполітанської піци внесена у список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Ось так італійці домоглися світового визнання особливостей своєї національної кухні. За їхнім прикладом і французький президент хоче, аби ЮНЕСКО так само пошанувала їхній багет.
Ну, а коли ж в Україні стане національним святом, скажімо, День Борщу? Щоправда, є у нас такий собі «Фестиваль Борщу» — сучасний, яскравий, інтерактивний кулінарний проект, відкритий конкурс-дегустація як для «любителів» так і для професіоналів кулінарного мистецтва, що існує та підтримується виключно за рахунок приватних коштів та ініціатив. Сьогодні він мандрує Україною у вигляді презентаційних турів, під час яких відбуваються збір місцевих (регіональних та авторських) рецептів борщу, розважальна програма (різноманітні змагання, конкурси, забави та інші розваги) для місцевих жителів та гостей Фестивалю, змагання з приготування обраних рецептів борщу та неодмінно безкоштовна дегустація. Цей кулінарний проект запланований як щорічне масове всеукраїнське, а згодом — і міжнародне свято…
Трішки прикро, що ми, українці, ще недостатньо прагнемо відстоювати на світових теренах традиції нашої національної кухні. Адже наш борщ і, звичайно ж, вареники, беззаперечно, є справжнім витвором українського кулінарного мистецтва. Це наче візитна картка будь-якого кафе чи ресторану української кухні. Ми, вочевидь, звикли, що згадані страви — зовсім не святкові для нас, а буденні, тому й не надаємо їм якогось особливого значення.
А я згадала, як син, котрий працює зараз на Близькому Сході і має можливість насолоджуватися різноманітними ласощами середземноморської кухні, ностальгічно згадує сало з чорним хлібом і квашеним огірком і… борщ, який удома, до слова, їв через раз. Можливо, тому, що борщ для нас, українців, — не просто звичайна перша страва. Це символ незгасності родинного вогнища. А приготування борщу — цілий ритуал. Як писала у своїй новелі «Матусин борщ» наша землячка, письменниця Зоя Гурбанова: «Там любов і картопля. Молитва за дітей і капуста. Прохання про здоров’я і бурячок. Потім засмажечка і спогади про те, як ти була маленькою. Наостанок лавровий листочок і трошки суму, чи все я зробила для того, щоб ти, дитино, була щаслива»…
Отже, на українській кухні борщ і вареники — це наше все. Принагідно зауважу, що вже цього понеділка розпочинається смачна і весела Масляна, а яка ж вона — без вареників? Тож ми пропонуємо вам, шановні читачі, нашого, вістянського «Веселого вареника»: читайте, насолоджуйтеся і смакуйте його на 4-й сторінці.
Усім гарного тижня, вдалих млинців, вареників і галушок, і нехай ваш дім завжди буде багатий на розкішний український борщ і тепло родинного вогнища! До зустрічі наступної п’ятниці.

Надія ЛИТВИН

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Новини в Україні

Канал не знайдено

Статистика

Сьогодні
Вчора
За тиждень
Минулий тиждень
Місяць
Минулий
За всі дні
771
2743
7907
20240
54505
56951
1738775

Прогноз
3384

11.30%
7.08%
13.90%
0.57%
0.34%
66.82%
Online (15 minutes ago):34
34 guests
no members

Ваш IP:40.77.167.77