БОРЩ — УСЬОМУ ГОЛОВА, А ВАРЕНИКИ — БОЖІ ХВАЛЕНИКИ
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Останні новини

  • Чого чекати від жовтого собаки?
    З 16 лютого 2018 року у права господаря вступить жовтий земляний Собака. Його можна охарактеризувати прагненням до справедливості й відданістю. Із цього робимо висновки, що чим вищі моральні якості у людини, тим більше подарунків долі вона отримає. До того ж, Собака може примирити всіх, тому в сім’ях настане період миру і злагоди, гармонії та взаєморозуміння.
  • народний телефон
    Надішліть СМС! +38 098 48 91 820  Напишіть нам у Viber Окрім СМС у Вайбер, ви, звісно, можете  писати повідомлення звичним вам способом на  нашу електронну адресу: kozvisti@gmail.com, особисто у Фейсбук або зателефонувати за стаціонарним номером 3-12-34.
  • Юних талантів Полтавщини запрошують взяти участь у IV Міжнародному Конкурсі-фестивалі дитячо-юнацької творчості «Перлина Fest»
    10 березня 2018 року у Колонній залі Київської міської державної адміністрації відбудеться IV Міжнародний Конкурс-фестиваль дитячо-юнацької творчості «Перлина Fest». Він пройде за сприяння Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», Міністерства культури України та Київської міської державної адміністрації. До участі в ньому запрошуються як творчі колективи, так і окремі виконавці.

БОРЩ — УСЬОМУ ГОЛОВА, А ВАРЕНИКИ — БОЖІ ХВАЛЕНИКИ

колонка редактора для сайтуЙорданія розірвала дипломатичні відносини з Північною Кореєю. Киргизстан хоче розплачуватися криптовалютою при держзакупівлях. Україна стала членом конвенції ПанЄвроМед, що допоможе збільшити експорт до Євросоюзу. На аукціоні Sotheby’s у Гонконзі за рекордні 299 тис. доларів продана пляшка японського віскі. У США молодята зареєстрували шлюб у вбиральні суду. В Італії кіт на прізвисько Джеррі успадкував від своєї господині 30 тис. євро…

Як бачимо, світ щодня підносить нам масу як серйозних, так і курйозних новин, а також інформує про якесь свято, чудне й не дуже. Наприклад, сьогодні минає 125 років від дня народження… стриптизу. Саме 9 лютого 1893 року у відомому паризькому кабаре «Мулен Руж» танцівниця вперше скинула з себе увесь одяг під час танцю перед публікою. Також цього дня свою появу на світ відзначає волейбол. У 1895 році викладач фізкультури з штату Массачусетс Вільям Морган, якого вважають засновником гри, уперше повісив сітку на висоті 1,97 метра і його учні почали перекидати через неї м'яч.
А ще, уявіть собі, існує море різних свят страв, продуктів і напоїв. Сьогодні, наприклад, у Великобританії — Національний день бублика. 9 лютого гурмани також святкують міжнародний день піци. Виявляється, нинішнє національне блюдо Італії — піца — вперше з'явилося у Давній Греції. Тоді вона являла собою великий круглий і плоский хліб, щедро змащений маслом, із травами й усілякими наїдками. До речі, не так давно (ми писали про це торік) традиція приготування неаполітанської піци внесена у список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Ось так італійці домоглися світового визнання особливостей своєї національної кухні. За їхнім прикладом і французький президент хоче, аби ЮНЕСКО так само пошанувала їхній багет.
Ну, а коли ж в Україні стане національним святом, скажімо, День Борщу? Щоправда, є у нас такий собі «Фестиваль Борщу» — сучасний, яскравий, інтерактивний кулінарний проект, відкритий конкурс-дегустація як для «любителів» так і для професіоналів кулінарного мистецтва, що існує та підтримується виключно за рахунок приватних коштів та ініціатив. Сьогодні він мандрує Україною у вигляді презентаційних турів, під час яких відбуваються збір місцевих (регіональних та авторських) рецептів борщу, розважальна програма (різноманітні змагання, конкурси, забави та інші розваги) для місцевих жителів та гостей Фестивалю, змагання з приготування обраних рецептів борщу та неодмінно безкоштовна дегустація. Цей кулінарний проект запланований як щорічне масове всеукраїнське, а згодом — і міжнародне свято…
Трішки прикро, що ми, українці, ще недостатньо прагнемо відстоювати на світових теренах традиції нашої національної кухні. Адже наш борщ і, звичайно ж, вареники, беззаперечно, є справжнім витвором українського кулінарного мистецтва. Це наче візитна картка будь-якого кафе чи ресторану української кухні. Ми, вочевидь, звикли, що згадані страви — зовсім не святкові для нас, а буденні, тому й не надаємо їм якогось особливого значення.
А я згадала, як син, котрий працює зараз на Близькому Сході і має можливість насолоджуватися різноманітними ласощами середземноморської кухні, ностальгічно згадує сало з чорним хлібом і квашеним огірком і… борщ, який удома, до слова, їв через раз. Можливо, тому, що борщ для нас, українців, — не просто звичайна перша страва. Це символ незгасності родинного вогнища. А приготування борщу — цілий ритуал. Як писала у своїй новелі «Матусин борщ» наша землячка, письменниця Зоя Гурбанова: «Там любов і картопля. Молитва за дітей і капуста. Прохання про здоров’я і бурячок. Потім засмажечка і спогади про те, як ти була маленькою. Наостанок лавровий листочок і трошки суму, чи все я зробила для того, щоб ти, дитино, була щаслива»…
Отже, на українській кухні борщ і вареники — це наше все. Принагідно зауважу, що вже цього понеділка розпочинається смачна і весела Масляна, а яка ж вона — без вареників? Тож ми пропонуємо вам, шановні читачі, нашого, вістянського «Веселого вареника»: читайте, насолоджуйтеся і смакуйте його на 4-й сторінці.
Усім гарного тижня, вдалих млинців, вареників і галушок, і нехай ваш дім завжди буде багатий на розкішний український борщ і тепло родинного вогнища! До зустрічі наступної п’ятниці.

Надія ЛИТВИН

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Оголошення

Реклама

ЛОГОТИПчик

Погода

Новини в Україні

Статистика

Сьогодні
Вчора
За тиждень
Минулий тиждень
Місяць
Минулий
За всі дні
830
1626
4072
10947
32765
70044
1103091

Прогноз
1944

10.93%
6.41%
16.47%
0.62%
0.49%
65.07%
Online (15 minutes ago):76
76 guests
no members

Ваш IP:54.226.55.151