БОРЩ — УСЬОМУ ГОЛОВА, А ВАРЕНИКИ — БОЖІ ХВАЛЕНИКИ
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Останні новини

  • Будівничий соборів наших душ
    На жаль, нині у школі прозу видатного українського літератора Олеся Гончара вивчають дуже стисло. Але він — саме той письменник, котрий своїми емоційно насиченими текстами підкреслює загальнолюдські цінності, спонукає до всебічного розвитку.
  • До 100-рiччя вiд дня народження Олеся Гончара: улюбленi цитати
    «Дорожіть днем — ось що я вам скажу, молоді! Дорожіть миттю, секундою! Живіть так, щоб встигли зоставити слід після себе путящий. Живе не той, хто чадить. Живе — хто іскрить! … Зоставте ж слід…Не бляшанку з-під шпротів, покинуту на Скарбному, не купу сміття, а таке, щоб людей радувало — близьких і далеких… Дорожіть, дорожіть миттю, синочки! Бо ГЕСи плануються, все на світі планується — не планується одна тільки смерть» («Собор»)
  • Гончар у моєму житті
    Собор душі… Коли я вперше почула цей вислів, то навіть не знала, кому він належить. Собор — це християнський храм, куди приходять люди, щоб очистити свою душу. Це добро, краса, сама чистота й духовність. Духовні цінності не можна вимірювати їжею чи речами, адже нашим душам потрібні любов, доброта, милосердя, тобто все, що робить людину кращою, піднімає над мізерним і буденним у вищі сфери духу.

БОРЩ — УСЬОМУ ГОЛОВА, А ВАРЕНИКИ — БОЖІ ХВАЛЕНИКИ

колонка редактора для сайтуЙорданія розірвала дипломатичні відносини з Північною Кореєю. Киргизстан хоче розплачуватися криптовалютою при держзакупівлях. Україна стала членом конвенції ПанЄвроМед, що допоможе збільшити експорт до Євросоюзу. На аукціоні Sotheby’s у Гонконзі за рекордні 299 тис. доларів продана пляшка японського віскі. У США молодята зареєстрували шлюб у вбиральні суду. В Італії кіт на прізвисько Джеррі успадкував від своєї господині 30 тис. євро…

Як бачимо, світ щодня підносить нам масу як серйозних, так і курйозних новин, а також інформує про якесь свято, чудне й не дуже. Наприклад, сьогодні минає 125 років від дня народження… стриптизу. Саме 9 лютого 1893 року у відомому паризькому кабаре «Мулен Руж» танцівниця вперше скинула з себе увесь одяг під час танцю перед публікою. Також цього дня свою появу на світ відзначає волейбол. У 1895 році викладач фізкультури з штату Массачусетс Вільям Морган, якого вважають засновником гри, уперше повісив сітку на висоті 1,97 метра і його учні почали перекидати через неї м'яч.
А ще, уявіть собі, існує море різних свят страв, продуктів і напоїв. Сьогодні, наприклад, у Великобританії — Національний день бублика. 9 лютого гурмани також святкують міжнародний день піци. Виявляється, нинішнє національне блюдо Італії — піца — вперше з'явилося у Давній Греції. Тоді вона являла собою великий круглий і плоский хліб, щедро змащений маслом, із травами й усілякими наїдками. До речі, не так давно (ми писали про це торік) традиція приготування неаполітанської піци внесена у список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Ось так італійці домоглися світового визнання особливостей своєї національної кухні. За їхнім прикладом і французький президент хоче, аби ЮНЕСКО так само пошанувала їхній багет.
Ну, а коли ж в Україні стане національним святом, скажімо, День Борщу? Щоправда, є у нас такий собі «Фестиваль Борщу» — сучасний, яскравий, інтерактивний кулінарний проект, відкритий конкурс-дегустація як для «любителів» так і для професіоналів кулінарного мистецтва, що існує та підтримується виключно за рахунок приватних коштів та ініціатив. Сьогодні він мандрує Україною у вигляді презентаційних турів, під час яких відбуваються збір місцевих (регіональних та авторських) рецептів борщу, розважальна програма (різноманітні змагання, конкурси, забави та інші розваги) для місцевих жителів та гостей Фестивалю, змагання з приготування обраних рецептів борщу та неодмінно безкоштовна дегустація. Цей кулінарний проект запланований як щорічне масове всеукраїнське, а згодом — і міжнародне свято…
Трішки прикро, що ми, українці, ще недостатньо прагнемо відстоювати на світових теренах традиції нашої національної кухні. Адже наш борщ і, звичайно ж, вареники, беззаперечно, є справжнім витвором українського кулінарного мистецтва. Це наче візитна картка будь-якого кафе чи ресторану української кухні. Ми, вочевидь, звикли, що згадані страви — зовсім не святкові для нас, а буденні, тому й не надаємо їм якогось особливого значення.
А я згадала, як син, котрий працює зараз на Близькому Сході і має можливість насолоджуватися різноманітними ласощами середземноморської кухні, ностальгічно згадує сало з чорним хлібом і квашеним огірком і… борщ, який удома, до слова, їв через раз. Можливо, тому, що борщ для нас, українців, — не просто звичайна перша страва. Це символ незгасності родинного вогнища. А приготування борщу — цілий ритуал. Як писала у своїй новелі «Матусин борщ» наша землячка, письменниця Зоя Гурбанова: «Там любов і картопля. Молитва за дітей і капуста. Прохання про здоров’я і бурячок. Потім засмажечка і спогади про те, як ти була маленькою. Наостанок лавровий листочок і трошки суму, чи все я зробила для того, щоб ти, дитино, була щаслива»…
Отже, на українській кухні борщ і вареники — це наше все. Принагідно зауважу, що вже цього понеділка розпочинається смачна і весела Масляна, а яка ж вона — без вареників? Тож ми пропонуємо вам, шановні читачі, нашого, вістянського «Веселого вареника»: читайте, насолоджуйтеся і смакуйте його на 4-й сторінці.
Усім гарного тижня, вдалих млинців, вареників і галушок, і нехай ваш дім завжди буде багатий на розкішний український борщ і тепло родинного вогнища! До зустрічі наступної п’ятниці.

Надія ЛИТВИН

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Оголошення

Реклама

ЛОГОТИПчик

Погода

Новини в Україні

Канал не знайдено

Статистика

Сьогодні
Вчора
За тиждень
Минулий тиждень
Місяць
Минулий
За всі дні
161
1801
5450
13924
31483
114877
1479892

Прогноз
1824

12.20%
5.86%
14.67%
0.52%
0.39%
66.36%
Online (15 minutes ago):50
50 guests
no members

Ваш IP:54.224.103.239