66% постраждалих від харчових отруєнь — діти

Останні новини

  • «Хто викине сміття, того покарає Бог!»
    Дорога на Задовгу донедавна була позначена численними стихійними смітниками, які «цвіли» мало не під кожним деревом побіля узбіч. Але кілька тижнів тому все змінилося. Замість засміченої території уздовж дороги ми побачили акуратно складене і частково спаковане сміття.
  • облаштували зону відпочинку для жителів нашого району
    У ході двомісячника чистоти та благоустрою працівники районної ради разом із керівником та працівниками КП «Козельщина» облаштували створену в минулому році зону відпочинку біля річки Рудьки поблизу Василівки дерев’яним столом із лавами навколо нього та навісом, а також упорядкували три місця під мангали. Найближчим часом буде повністю завершено дощате перекриття альтанки для захисту від сонця й опадів і обладнано додаткові місця для безпечного розведення багаття відпочивальниками. Тож  усі бажаючі уже зараз можуть там відпочити з комфортом.
  • «Птахи — наші друзі»
    Узимку козельщинські школярі й учителі у рамках проекту «Птахи — наші друзі» дбали про зимуючих пернатих: розвішували по райцентру власноруч зроблені годівнички та регулярно підсипали у них корм. А у квітні учні подбали і про перелітних птахів. На уроках трудового навчання діти навиготовляли десятки шпаківень, які тепер красуються на деревах у парку і на набережній.

66% постраждалих від харчових отруєнь — діти

otravlenieЦього року в Україні від гострих кишкових інфекцій постраждало понад 2 тисячі людей, з них 1 320 (66%) — діти. Про це повідомили нам у Козельщинському районному управлінні ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Станом на перше листопада 2017 року фахівці Держпродспоживслужби зареєстрували 149 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 2 тис 1 особа, у тому числі 1 тис 320 дітей (66%). Це більше, ніж за увесь 2016 рік, протягом якого було зареєстровано 142 спалахи (постраждало 2 тис. 984 особи, у т.ч. 1 тис. 422 дитини).
Зокрема з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі пов’язано 27 спалахів. Серед населення у побуті зареєстровано 20 спалахів.
Зазначається, що найбільшу кількість спалахів зареєстровано в Одеській області (16), а також у Київській та Чернівецькій областях (8). Крім того, за всіма ознаками в Одеській області розпочався циклічний підйом захворюваності на вірусний гепатит А.
Виникнення випадків гострих кишкових інфекційних захворювань у більшості випадків пов’язане з об’єктами, що мають важливе соціальне значення, зокрема навчальними закладами, закладами оздоровлення та відпочинку для дітей, об’єктами водопостачання, закладами громадського харчування тощо.

Фахівці радять неухильно дотримуватися простих правил, щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій: 
-НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних ociб;
-НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
- у домашніх умовах завжди дотримуватися технології приготування їжі, особливо це стосується м’ясних страв і страв із яєць; 
 тільки достатня термічна обробка продуктів може запобігти виникненню захворювання. 
-НЕ порушувати терміни зберігання продуктів, які швидко псуються, дотримуватися умов їх зберігання (у холодильнику при температурі +20С до +60С), виключаючи сусідство сирих продуктів і готових страв; 
- при вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою. При споживанні дітьми — обдати ці продукти окропом;
- зважаючи на те, що більшість захворювань на сальмонельоз пов’язано зі вживанням м’яса птиці та яєць, важливо перед приготуванням ретельно помити яйця у 2%-му розчині соди, бажано не вживати сирих яєць, особливо придбаних на стихійних ринках; 
- НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
- при купівлі харчових продуктів і напоїв обов’язково звертати увагу на терміни реалізації та умови зберігання. Харчові продукти промислового виробництва зберігати і вживати тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін; 
- НЕ допускати споживання продуктів і напоїв із простроченим терміном зберігання; 
- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, тощо) для приготування їжі, миття посуду i рук необхідно мати з собою запас питної води. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей із правилами харчування та дотримання особистої гігієни;
- при подорожуванні не рекомендується брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні), виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Не готувати продукти із запасом. Приготовані страви з м’яса, молока бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути повторно термічно оброблені. 
- НЕ вживати у їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини; 
- захищати продукти від мух!

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Реклама

ЛОГОТИПчик

Статистика

Сьогодні
Вчора
За тиждень
Минулий тиждень
Місяць
Минулий
За всі дні
1996
2454
17740
17740
43038
58428
1281503

Прогноз
3024

10.65%
6.34%
15.83%
0.57%
0.44%
66.18%
Online (15 minutes ago):39
39 guests
no members

Ваш IP:54.166.212.152